Aanpassingen aan confectieschoenen (OVAC)
OVAC is een Orthopedische Verandering Aan Confectieschoen. Sommige voetklachten kunnen we oplossen met een aanpassing aan uw eigen schoenen. Er kan b.v. een zoolverhoging of een afwikkelvoorziening worden aangebracht. Geschikte confectieschoenen kunt u bij ons of in een goede schoenwinkel kopen. De confectieschoenen moeten namelijk voldoen aan bepaalde eisen. Bovendien kunnen we de aanpassing aan uw confectieschoen combineren met het gebruik van steunzolen. Wij adviseren u graag.
Eerste OVAC
Een eerste OVAC wordt in de meeste gevallen voorgeschreven door een revalidatiearts, orthopedisch chirurg of reumatoloog. Sommige zorgverzekeraars gaan ook akkoord met een voorschrift van de huisarts of podotherapeut.
Wissel- en herhalingsparen
Na levering van het eerste paar aangepaste confectie-schoenen, kan er bij de meeste zorgverzekeraars na drie maanden een tweede paar schoenen aangepast worden. Dit paar mag gemaakt worden, nadat het gebruik van het eerste paar is geëvalueerd.. Een paar mag door een herhalingspaar vervangen worden als het niet meer voldoet, of niet langer ‘adequaat’ is. De meeste zorgverzekeraars gaan ervan uit dat de gebruiksduur van een OVAC 15 tot 18 maanden is. Als een paar binnen de door de zorgverzekeraar gestelde gebruikstermijn moet worden vervangen, dan moet de orthopedisch schoen-technicus en soms ook de voorschrijver dit goed kunnen motiveren. Bovendien mag u meestal twee paar adequate aangepaste schoenen in uw bezit hebben. Kinderen (jonger dan 16 jaar) kunnen geen aanspraak maken op een tweede paar aangepaste confectie-schoenen. De hoofdreden hiervan is de factor groei. Over het algemeen gebruikt men voor kinderen een gebruikstermijn van zes tot negen maanden. Indien de aanpassingen aan de confectieschoenen niet meer adequaat zijn door b.v. groei of forse gebruikssporen, dan komen kinderen in aanmerking voor een aanpassing aan nieuwe confectieschoenen. Als uw schoenen niet meer adequaat zijn b.v. door een gewijzigde medische situatie, dan moet de voorschrijver uw voet- en/of loopprobleem opnieuw beoordelen om aanspraak te kunnen maken op een nieuw paar aanpassingen aan confectieschoenen.
Procedure Aanmeten:
Wij werken op afspraak en bij binnenkomst wordt u zo spoedig mogelijk geholpen. De maximale wachttijd is 20 minuten. We beginnen met een intake waarin we een inspectie, loop- en voetonderzoek doen. De verkregen informatie bespreken we met u en gezamenlijk nemen we de beslissing of een OVAC / orthopedische verandering aan uw confectieschoenen een gunstige bijdrage zou kunnen leveren. Ook beoordeelt de orthopedisch schoentechnicus of de confectieschoenen, die tijdens de afspraak worden gedragen of zijn meegenomen, geschikt zijn voor het aanbrengen van de orthopedische voorzieningen. De orthopedisch schoentechnicus bespreekt met u de functionele, cosmetische en financiële aspecten.
Na de intake gaan we daadwerkelijk aanmeten. Vaak blijken ook steunzolen nodig om de voeten voldoende te ondersteunen. Dit bestaat uit het nemen van een voetafdruk, maten vermelden en een gipsafdruk maken. De intake en het aanmeten zijn uitsluitend op afspraak en nemen ongeveer een half uur in beslag.
Na het aanmeten wordt een afleverafspraak gemaakt van zowel de steunzolen als de aangebrachte aanpassing aan uw confectieschoenen. Tijdens de levering controleren we nogmaals de pasvorm en de functionaliteit van uw schoenen. We instrueren u over het inlopen, het onderhoud en het dragen van de schoenen. Zo weten we zeker dat u tevreden naar buiten loopt. Ten slotte volgt een evaluatie / controle-afspraak. Tijdens deze afspraak evalueren we uw ervaringen. Samen met u beoordelen we of de schoenen voldoen en of er nog verbeteringen wenselijk en mogelijk zijn. Dit vindt in de regel drie tot zes weken na het afleveren plaats.
Inloopschema: Inloopschema 2023
Vergoedingen
De kosten worden vergoed door uw zorgverzekeraar, vanuit de basisverzekering. Er geldt geen wettelijk verplichte eigen bijdrage. Wel heeft u te maken met het eigen risico. De goedkeuring van uw zorgverzekeraar is soms voorwaarde om voor vergoeding in aanmerking te komen. Over het algemeen verloopt deze goedkeuring probleemloos. Er zijn echter regels voor de verstrekking van orthopedische schoenen. Deze regels kunnen bij iedere zorgverzekeraar anders zijn. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de specifieke voorwaarden. Uiteraard kunt u met uw vragen ook bij Van Gils Schoentechniek terecht.
Levertijd
Wij streven ernaar uw aanpassing aan uw confectie-schoenen zo spoedig mogelijk te vervaardigen. U wilt immers snel weer klachtenvrij lopen. Zorgverzekeraars hanteren een levertijd van maximaal 1-2 weken. Wij zullen wij er alles aan doen om de levertijd te verkorten.
Informeer gerust naar de verwachte levertijd.
Wat zijn goede schoenen?
Aanpassingen aan confectieschoenen hebben het beste resultaat in goede schoenen. Waar kunt u het best op letten bij de aanschaf? We hebben de belangrijkste kenmerken voor u op een rijtje gezet:
- De binnenzool moet vlak zijn en bij voorkeur voorzien zijn van een uitneembaar voetbed.
- De schoen moet bij de hiel hoog genoeg zijn, zodat u er niet uitglipt.
- De hielomsluiting moet stevig zijn en goed aansluiten. Een vetersluiting die de wreef goed omsluit heeft de voorkeur. Klittenband kan een alternatief zijn. Kies geen instappers!
- Neem niet te hoge hakken. Voor dames is de beste hakhoogte tussen de 2 en 3 cm. Voor heren is de hakhoogte maximaal 2 cm
- Neem een schoen met een brede hak. Zo voorkomt u
- Kies een model dat overeenkomt met de vorm van uw voet. De voorvoet en de tenen mogen niet knel zitten.
- U moet rekening houden met minimaal 1 cm extra ruimte vanaf de grote teen. Uw voeten worden namelijk langer tijdens het lopen.
- Leer heeft de voorkeur. Leer ademt, rekt mee en gaat naar de voet staan. Ook laat leer transpiratievocht door.
- Hebt u reumatische artritis, diabetis mellitis of circulatiestoornissen? Neem dan schoenen zonder naad op het voorblad. Verder moeten deze schoenen van soepel leer zijn. De hakken en zolen moeten zacht zijn.
Hebt u vragen over het kiezen van de juiste schoenen? De voetspecialisten van Van Gils Schoentechniek adviseren u graag. Zo kiest u de juiste schoenen bij uw aanpassing en eventuele steunzolen.
Nazorg:
De OVAC wordt met de grootste zorg vervaardigd. Indien er onverhoopt toch problemen ontstaan, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Indien er een reparatie aan uw orthopedische schoenen nodig is, dan raden wij u aan dit door ons uit te laten voeren. Bij spoedeisende situaties en na telefonisch overleg, is het mogelijk een klaar-terwijl-u-wacht-afspraak te maken.
Garantie:
Op de pasvorm van uw OVAC heeft u drie maanden garantie. Voor het materiaal geldt een garantietermijn van zes maanden. Normale slijtage en onzorgvuldig gebruik vallen buiten de garantie. Evenals een ernstige verandering aan uw voeten. Mocht er toch iets mis zijn met uw schoenen, Van Gils Schoentechniek is altijd bereid naar een oplossing te zoeken ook al is de garantietermijn verstreken.
Tevredenheid / klachten :
Wij streven ernaar u tevreden te maken en te houden door goede kwaliteit en nazorg te leveren. Als u desondanks toch niet tevreden bent, laat het ons dan weten. Alleen dan kunnen wij u helpen en ons blijven verbeteren. Indien u niet tevreden bent, neem dan contact met ons op. Binnen vijf werkdagen proberen wij een gepaste oplossing aan te bieden. Ten slotte bestaat er een officiële klachtenprocedure wanneer u er met ons echt niet uitkomt. Informatie over onze klachtenprocedure vindt u op onze website.
Kwaliteitszorg :
Om de kwaliteit en de service te waarborgen zijn wij aangesloten bij de Stichting Erkenningsregeling voor leveranciers van Medische Hulpmiddelen. Deze stichting is een onafhankelijke organisatie die in samenspraak met de branche, gebruikersorganisaties en zorgverzekeraars, eisen opgesteld waaraan een erkend bedrijf dient te voldoen. Jaarlijks controleert de SEMH, aan de hand van een toetsing, of wij daaraan voldoen. Zo bent u verzekerd van de beste zorg. Van Gils Schoentechniek kijkt vooral naar uw belang en hulpvraag en zal u goed informeren. Toch is het goed om te weten dat er diverse belangenorganisaties bestaan voor cliënten. Bovendien heeft iedere erkende orthopedische schoentechnicus een aansprakelijksheidverzekering.
Breed assortiment :
Naast OVAC aan confectieschoen / werkschoenen / sportschoenen verstrekt Van Gils Schoentechniek andere hulpmiddelen. Vraag gerust naar de andere folders met uitgebreide informatie over deze producten en diensten.
- Loopanalyse en advies
- Orthopedische schoenen
- Semi-orthopedische schoenen
- Steunzolen & inlay’s
- Verbandschoenen en extra zachte schoenen
- Comfort confectieschoenen
- Therapeutische elastische kousen
- Push braces
Informatie:
Maandag buitendienst
Dinsdag uitsluitend telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.30 uur / 13.30 uur tot 17.00 uur
Winkel geopend:
Woensdag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur / 13.30 uur tot 17.00 uur
Behandeling uitsluitend op afspraak.
Telefoon: 030 – 656 75 65
E-mail: contact@vangilsschoentechniek.n